FOTOGRAFOVÁNÍ JÍDLA

Pronikněte do tajů fotografování jídla: jak se stát profíkem

Fotografka jídla a ambasadorka společnosti Canon Yasmin AlBatoulová vysvětluje, jak si vybudovala kariéru, a nabízí tipy pro začínající fotografy.
Čaj stříkající vzduchem při nalévání z vysokého vzorovaného hrnečku na podšálku.

Fotografování jídla je oblíbenější než kdy dřív a její příspěvky na Instagramu denně odebírají miliony fanoušků. Ale protože je k dispozici tolik obsahu, pro začínající fotografy jídla je stále těžší vyniknout. Objevte, jak to udělat, aby i ty nejjednodušší, podomácku ukuchtěné pokrmy, vypadaly jako kandidáti na michelinskou hvězdu.

Jedním z fotografů, kterým se podařilo prorazit na profesionální scénu, je ambasadorka společnosti Canon Yasmin AlBatoulová. Yasmin je samouk sídlící v Batně v Alžírsku. Má nepřehlédnutelný styl využívající pohyb a energii k tomu, aby své snímky odlišila od ostatních. „Pro mě je nejzajímavější udělat z něčeho běžného, co denně vídáme, jako je jídlo, něco krásného a uměleckého,“ říká.

Yasmin začala s fotografováním jako dospívající dívka, kterou inspirovaly dědečkovy francouzské katalogy interiérového designu. „Některé měly více než 4 000 stránek a já jsem si přála, abych tento druh fotografií uměla dělat také.“

O několik let později se Yasmin přidala na sociální sítě a pomocí kurzů na YouTube se seznámila s ručním ovládáním svého fotoaparátu Canon EOS 600D (který nyní nahradil model Canon EOS 850D). Jak se pomalu zlepšovala, rostl i počet jejích příznivců a netrvalo dlouho, než se z ní stala profesionální fotografka jídla na plný úvazek. Dnes se její počet příznivců na Instagramu blíží 50 000 a na kontě má spoustu profesionálních zakázek.

Yasmin je ve skvělé pozici, aby se mohla zamyslet nad svými úspěchy a podělit se zde o hlavní ponaučení, která získala na cestě k úspěchu.

1. Experimentujte s různými technikami

Dvě sklenice jasně růžové kapaliny s plovoucími okvětními lístky. Kapalina litá z výšky způsobuje vystříknutí v jedné sklenici.

Yasmin říká, že klíčem k jejímu úspěchu online bylo najít jedinečný a působivý styl, který by jí umožnil vyniknout. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R s objektivem RF 24–105 mm F4L IS USM při nastavení 85 mm, 1/200 s, f/4 a ISO 100. © Yasmin AlBatoulová

Na stole se nachází talíř s churros, přičemž jeden kousek je namočený v misce s čokoládovou omáčky a druhý se vznáší nad miskou.

Zaostření na jednu konkrétní oblast nebo objekt vám při fotografování jídla umožní větší kreativitu. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 5D Mark IV s objektivem EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM při nastavení 1/200 s, f/6,3 a ISO 250. © Yasmin AlBatoulová

Yasmin vybízí k experimentování, díky kterému si vytvoříte vlastní styl.

„Neustále mě fascinuje, když profesionální fotografové používají nekonvenční techniky,“ vysvětluje. „Osobně ráda využívám vysoké rychlosti závěrky k fotografování letících objektů nebo kapek vody, což vytváří zajímavé efekty na pozadí. To byla jedna z prvních technik, které jsem se naučila, když jsem začínala s ručním režimem.“ Malování světlem je další trik, který Yasmin používá už od chvíle, kdy jako amatérka začínala. Dodává, že pokud máte nad touto technikou kontrolu, můžete snímku dodat krásný umělecký nádech.

Pro fotografy, kteří chtějí zachytit pohyb jako Yasmin, bude ideální fotoaparát Canon EOS M50, který je schopen snímat v kontinuálním režimu rychlostí 10 sn./s, takže mu nic neunikne.

2. Rozvíjejte svou uměleckou stránku

Různé druhy ovoce uspořádané zdánlivě ve vzduchu, nabodnuté na vidličku, s jasně modrým pozadím.

Budování online komunity je skvělý způsob, jak zjistit, co již existuje, a může vám pomoci spojit se s příznivci a rozvíjet vaši značku. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R s objektivem RF 24–105mm F4L IS USM a nastavením 105 mm, 1/100 s, f/7,1 a ISO 100. © Yasmin AlBatoulová

Tři smažená vejce, která se na žlutém pozadí jeví, jako by se vznášela v řadě za sebou.

Yasmin stále používá fotoaparát, se kterým začala pořizovat profesionální snímky, což dokazuje, že vysoce kvalitní fotografie lze získat, aniž byste museli vyloupit banku. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R s objektivem RF 24–105 mm F4L IS USM při nastavení 70 mm, 1/125 s, f/4,5 a ISO 100. © Yasmin AlBatoulová

„Hlavní věc, kterou jsem se naučila, je přilákat zájem vytvořením něčeho odlišného,“ říká Yasmin. „Na každé platformě roste zájem o fotografování jídla a obsahu s jídlem, takže každý, kdo by se rád stal influencerem v oblasti jídla, by měl mít na paměti uměleckou stránku své práce.

„Zamyslete se nad estetikou,“ radí. „Fotografie s jídlem mají tendenci vypadat velice podobně, takže si vytvořte vlastní styl. Tvorba populárních influencerů v oblasti jídla má charakteristický vzhled – jedinečného výsledku dosáhnete rozvojem své umělecké stránky.“

3. Vybudujte si komunitu

Žlutá polévka nalévaná do misky, kapky se rozstřikují do vzduchu.

Technika, kterou Yasmin zvolila, dodává snímkům pohyb a hravost, čímž je odlišuje od snímků zátiší. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R s objektivem RF 24–105 mm F4L IS USM při nastavení 105 mm, 1/160 s, f/6,3 a ISO 200. © Yasmin AlBatoulová

V moři podobně smýšlejících fotografů si Yasmin uvědomila, že jediný způsob, jak vyniknout, je nabídnout něco nového. „Uvědomila jsem si, že na platformách, jako je Instagram, se vyskytuje mnoho testerů jídla a gurmánů-cestovatelů, avšak jen velmi málo z nich byli skuteční fotografové jídla. A tehdy přišla moje chvíle. Pomyslela jsem si: „Proč nesdílet obsah z pohledu fotografa jídla?“

Když jsem začala, v Alžírsku zrovna mnoho fotografů jídla nebylo, takže jsem si myslela, že by mohlo být zajímavé tuto možnost prozkoumat. Vaření je zde v Alžírsku důležitou součástí naší kultury. Jídlu přikládáme velký význam, takže tomu velmi dobře rozumím.“

Sociální média naučila Yasmin, jakou hodnotu má navázání spojení s lidmi. Zaměření na budování sítě jí pomohlo růst, a to jak na poli fotografie, tak jako influencerce.

„Když jsem začala zveřejňovat své snímky, zpětná vazba mi poskytla jistotu, abych v tom, co dělám, pokračovala,“ říká. „Když jsem se stala influencerkou, naučila jsem se, že lidi zajímá to, co dělám – a že chtějí vědět víc. A když moje online „rodina“ roste, znamená to větší zájem o můj obsah.“

4. Objektivy otevírají dveře kreativitě

Detailní záběr na pražené kaštany, z nichž jeden se dere ze skořápky.

Pomocí makroobjektivu můžete prozkoumat různé textury a struktury jídla. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS R s objektivem RF 24–105 mm F4L IS USM při nastavení 105 mm, 1/200 s, f/8 a ISO 100. © Yasmin AlBatoulová

Profesionální fotografie nepotřebují profesionální rozpočet. „S fotoaparátem Canon EOS 600D jsem začala pracovat, protože je to ideální fotoaparát pro začátečníky: cenově dostupný a kvalitní. Podle mého názoru je to jeden z nejspolehlivějších modelů na trhu,“ říká Yasmin. Poté, co Yasmin začala fotografovat, však netrvalo dlouho a začala se poohlížet po novějších objektivech. „Výsledky byly dobré, ale chtěla jsem víc,“ vysvětluje, „takže jsem si vybrala objektiv Canon EF 50mm f /1.8 STM.“

Yasmin zjistila, že jí tento nový objektiv přinesl nové tvůrčí příležitosti. „Nová clona mi dala možnost dosáhnout rozmazaného pozadí, což fotografii přináší kouzlo a sílu. Okamžitě jsem viděla zlepšení, zejména v detailech, barvách a v celkové kvalitě.“

Yasmin používá také objektiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM, který nejčastěji využívá v kombinaci se svým fotoaparátem Canon EOS 5D Mark IV. „Je to můj oblíbený objektiv. Makroobjektiv posouvá mé fotografie jídla na další úroveň a dodává jim intenzivnější a světlejší vzhled, který je prosycen texturou a detaily.“

Mezi další objektivy stojící za úvahu patří objektiv EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM s fotoaparátem EOS M50, a pokud vlastníte digitální zrcadlovku, můžete použít objektiv EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

5. Neustále se učte novým dovednostem

Nalévání čaje z růžové konvičky do šálku, který se vznáší ve vzduchu nad podšálkem.

Experimentováním s objektivy, jako je makroobjektiv, se vaše výsledné snímky mohou zcela odlišovat od ostatních. Yasminin oblíbený objektiv je Canon EF 100 mm f/2,8L Macro USM. © Yasmin AlBatoulová

Sada misek, které naplňuje rýže sypaná z dřevěné lžíce plující nad nimi.

Mít neustále motivaci zlepšovat se, to je klíčové pro každého, kdo chce jít v Yasmininých šlépějích. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 5D Mark IV s objektivem EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM při nastavení 1/160 s, f/9 a ISO 100. © Yasmin AlBatoulová

Klíčovým aspektem Yasminina dlouhodobého úspěchu je její schopnost a ochota učit se novým věcem, a to i když je již zavedená profesionálka.

„Když vidím fotografie, které jsem pořídila před dvěma nebo třemi lety, jsem s nimi opravdu spokojena, ale také jsem ráda, že se neustále zlepšuji, protože vím, že teď bych to zvládla udělat mnohem lépe,“ říká. „Není za tím žádné složité tajemství – prostě se neustále učím. Proto se s radostí podělím o rady s kýmkoli, kdo se chce zlepšit.“



Yasmininu cestu světem jídla můžete sledovat na Instagramu @yasmin_albatoul

Napsala Natalie Dentonová

Související produkty

Související články

  • JÍDLO

    Jak fotografovat jídlo jako profesionál

    Ponořte se do průvodce fotografováním jídla Yasmin Albatoulové, osvojte si kompozici, skryté pomůcky a techniky na oživení snímků.

  • VIDEO

    Jak pořizovat vysoce kvalitní videa jako profesionál

    Kanál Jessie Bakes Cakes (Jessie peče dorty) získal díky svým úžasným videím o jídle více než 100 tisíc sledujících. Jessie zde vysvětluje, jak zvládnout natáčení videí o jídle.

  • TIPY PRO TISK

    Vytiskněte si vlastní kuchařku

    Natasha Alipour-Faridaniová prozradí, jak fotografovat a vytisknout vlastní kuchařku.

  • MAKROFOTOGRAFIE

    Makrofotografie potravin

    Vytvářejte zajímavé abstrakce s potravinami pomocí makroobjektivů Canon.