Zaostření na jednu konkrétní oblast nebo objekt vám při fotografování jídla umožní větší kreativitu. Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 5D Mark IV s objektivem EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM při nastavení 1/200 s, f/6,3 a ISO 250. © Yasmin AlBatoulová
Fotografování jídla je oblíbenější než kdy dřív a její příspěvky na Instagramu denně odebírají miliony fanoušků. Ale protože je k dispozici tolik obsahu, pro začínající fotografy jídla je stále těžší vyniknout. Objevte, jak to udělat, aby i ty nejjednodušší, podomácku ukuchtěné pokrmy, vypadaly jako kandidáti na michelinskou hvězdu.
Jedním z fotografů, kterým se podařilo prorazit na profesionální scénu, je ambasadorka společnosti Canon Yasmin AlBatoulová. Yasmin je samouk sídlící v Batně v Alžírsku. Má nepřehlédnutelný styl využívající pohyb a energii k tomu, aby své snímky odlišila od ostatních. „Pro mě je nejzajímavější udělat z něčeho běžného, co denně vídáme, jako je jídlo, něco krásného a uměleckého,“ říká.
Yasmin začala s fotografováním jako dospívající dívka, kterou inspirovaly dědečkovy francouzské katalogy interiérového designu. „Některé měly více než 4 000 stránek a já jsem si přála, abych tento druh fotografií uměla dělat také.“
O několik let později se Yasmin přidala na sociální sítě a pomocí kurzů na YouTube se seznámila s ručním ovládáním svého fotoaparátu Canon EOS 600D (který nyní nahradil model Canon EOS 850D). Jak se pomalu zlepšovala, rostl i počet jejích příznivců a netrvalo dlouho, než se z ní stala profesionální fotografka jídla na plný úvazek. Dnes se její počet příznivců na Instagramu blíží 50 000 a na kontě má spoustu profesionálních zakázek.
Yasmin je ve skvělé pozici, aby se mohla zamyslet nad svými úspěchy a podělit se zde o hlavní ponaučení, která získala na cestě k úspěchu.