Kreativita bez komplikací: Canon představuje první hybridní objektiv RF svého druhu s pevnou ohniskovou vzdáleností a také nový blesk Speedlite

Praha, Česká republika, 5. června 2024 – Společnost Canon Europe představuje RF 35mm F1.4L VCM, první hybridní objektiv svého druhu určený pro pořizování fotografií i videa. Společně s ním také nový blesk Speedlite EL-10, který najde uplatnění především při fotografování portrétů s kontrolovaným nasvícením.

Představujeme objektiv RF 35mm F1.4L VCM

Tento hybridní objektiv nabízí kreativním fotografům flexibilitu potřebnou k dosažení nových způsobů uměleckého vyjádření a tvorbě kombinovaných médií. Jedná se o objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností rozšiřující stávající řadu, který funguje jako dva objektivy v jednom. Současně je jediným objektivem RF s pevnou ohniskovou vzdáleností vybavený samostatným kroužkem pro ovládání clony při natáčení videa1. Samotná clona je složená z 11 lamel a umožňuje vytvořit měkce rozostřené pozadí a tím zvýraznit hlavní objekt nebo popředí. Při změně zaostření dochází k minimální změně úhlu záběru (tzv. focus breathing), což je důležité zejména při natáčení videa, protože snižuje vizuální rozptylování při přeostřování z jednoho objektu na druhý. Ať už dokumentujete např. svatbu nebo život v ulicích města, tento hybridní objektiv vám skvěle poslouží při fotografování i natáčení.

Žádný tvůrčí záměr není nemožný, a to bez ohledu na situaci či prostředí. Ohnisková vzdálenost 35 mm nabízí ideální perspektivu všude tam, kde potřebujete širokoúhlý záběr – ať už jde o zachycení skupiny na akci, nebo reportážní záběry na ulici. Maximální světelnost f/1,4 vám umožní pracovat s hloubkou ostrosti i dosahovat skvělých výsledků za slabého osvětlení, např. za soumraku, či dokonce při fotografování nočních panoramat či slabě osvětlených událostí. Objektiv RF 35mm F1.4L VCM s pevnou ohniskovou vzdáleností umožňuje použití předního i zadního filtru, což poskytuje prostor pro další kreativní vyjádření.

Byl navržen s ohledem na potřeby fotožurnalistů a tvůrců obsahu, takže se nemusíte obávat, že zmeškáte nějaký vzácný okamžik. Rychlý motor Nano USM v kombinaci s ještě rychlejší technologií Voice Coil Motor2 (VCM) poskytuje rychlé a přesné zaostřování s rychlou odezvou na vývoj scén – užitečné pro pohotové fotografování neposedných objektů, jako jsou děti nebo domácí mazlíčci, nebo pro plynulé zachycení akce na video. Praktický ovládací kroužek a přizpůsobitelné funkční tlačítko objektivu navíc umožňují fotografům a kameramanům plně se soustředit na akci a současně provádět potřebná nastavení.

Při přenášení v náročnějších prostředích se můžete spolehnout na designové pouzdro pro řadu L. Fluorová vrstva brání ulpívání nečistot a písku na přední straně a lehká konstrukce (lehčí než u předchůdce EF) umožňuje pohodlné fotografování v terénu i po delší dobu. Asférické a UD optické prvky s povrchovou úpravou Super Spectra a ASC zajišťují křišťálově čistý obraz bez odlesků a závoje – a to i za nejprudšího slunce.

Představujeme blesk Canon Speedlite EL-10

Canon uvádí lehký, kompaktní a cenově dostupný blesk Speedlite řady EL, díky kterému mohou být fotografové ještě kreativnější. Blesk Speedlite EL-10 se nabije k dalšímu záblesku za skvělých 1,5 s a lze jej snadno integrovat s funkcemi, jako jsou propojené uživatelské režimy a dálkové ovládání blesku.

Práce s fotoaparátem je nyní plynulejší a snadnější díky multifunkčnímu rozhraní patice, které zprostředkuje pokročilou komunikaci. Propojené uživatelské režimy snímání umožňují snadný přechod ze slunečního světla do stínu při fotografování v exteriéru nebo změny barevných tónů při fotografování módy. Nastavení lze měnit na dálku prostřednictvím aplikace Camera Connect pro chytré telefony, přičemž fotoaparát a blesk Speedlite reagují společně.

Pokrytí zoomu v rozsahu 24–105 mm a všestranný rozsah výkonu pomohou začínajícím tvůrcům obsahu převzít kontrolu nad osvětlením a dodat snímkům profesionální vzhled – ať už jde o zvýraznění odlesku v oku objektu nebo práci s měkkým bleskem při tvorbě portrétu s atmosférou. Blesk Speedlite EL-10 váží jen 284 g a je napájen čtyřmi bateriemi AA, takže je ideální pro každodenní použití.

Prostřednictvím všestrannosti, flexibility a bezproblémové funkčnosti objektivu RF 35mm F1.4L VCM a blesku Speedlite EL-10 Canon dál podporuje tvůrce obsahu, kteří chtějí svou kreativitu posunout na vyšší úroveň. Společnost Canon potvrzuje, že pokračuje ve vývoji dalších objektivů řady L s proměnlivou i pevnou ohniskovou vzdáleností, ovládacím kroužkem clony a jednotnou velikostí, které sdílejí stejný koncept hybridního fotografování a videa jako objektiv RF 35mm F1.4L VCM.

Orientační cena: RF 35mm F1.4L VCM - 47 790 Kč / Speedlite EL-10 - 7 590 Kč

1. Při natáčení videa a používání kroužku clony při zapnutém automatickém zaostřování může být ve výjimečných případech při použití fotoaparátů systému EOS R uvedených na trh před květnem 2024 nekonzistentní zaostřování a hodnoty clony.
  2. Důležité: Motor Voice Coil objektivu RF 35mm F1.4L VCM vytváří slabé magnetické pole. I když je používání obecně bezpečné, doporučujeme konzultaci s lékařem, pokud máte kardiostimulátor nebo jiný lékařský přístroj, abyste vyloučili veškeré obavy. Pokud objektiv není připojen k fotoaparátu nebo je fotoaparát vypnutý, může z objektivu vycházet šum, který je standardní vlastností, nejedná se o závadu. Drobné pohyby během přepravy nemají vliv na výkon.