Canon uvádí nové bezzrcadlové fotoaparáty, a sice vlajkovou loď EOS R1 a pokročilý model EOS R5 Mark II, které zavádějí nové standardy výkonu a kreativity

Praha, Česká republika, 17. července 2024 – Společnost Canon Europe oznamuje uvedení netrpělivě očekávaných špičkových modelů systému EOS R – fotoaparátů EOS R1 a EOS R5 Mark II, které byly navrženy tak, aby posunuly profesionální fotografování a natáčení videí na novou úroveň. Díky bezkonkurenčně vysokému výkonu nabízejí oba produkty dosud nejefektivnější způsob práce a maximálně intuitivní uživatelské rozhraní s asistenčními technologiemi založenými na nové platformě zpracování obrazu Accelerated Capture a hlubokém učení.

Fotoaparát EOS R1 se může pochlubit pokročilými funkcemi, které umožní profesionálům z oblasti sportovní a zpravodajské fotografie pořídit dokonalý snímek při každém stisknutí spouště, model EOS R5 Mark II je určen profesionálům, kterým usnadní práci na libovolném kreativního projektu.

EOS R1 a EOS R5 Mark II – nejočekávanější edice řady bezzrcadlových fotoaparátů EOS R

Uvedení plnoformátových bezzrcadlovek EOS R1 a EOS R5 Mark II je významným okamžikem v historii společnosti Canon, přičemž EOS R1 je prvním modelem „jedničkové“ řady EOS R a navazuje na nejvýkonnější a nejspolehlivější fotoaparáty Canon. Fotoaparát EOS R5 Mark II je nástupcem oceňovaného modelu EOS R5 a nabízí kombinaci vysokého rozlišení, rychlosti a výkonu při natáčení filmů v rozlišení 8K.

Oba fotoaparáty jsou jako první představeny s novou platformou pro zpracování obrazu „Accelerated Capture“ tvořenou novým procesorem DIGIC Accelerator osvědčeným vysoce výkonným obrazovým procesorem DIGIC X a nově vyvinutými vysokorychlostními obrazovými snímači, kterými jsou oba modely vybaveny.

DIGIC Accelerator je novým rozšířením, které podporuje zpracování velkých objemů dat a využívá technologie hlubokého učení. Díky této kombinaci bylo dosaženo významného zvýšení výkonu a zpřístupnění nových funkcí v několika oblastech, včetně automatického ostření, sériového snímání a kvality obrazu.

Nová platforma rovněž znamená, že fotoaparáty EOS R1 i EOS R5 Mark II jsou vybaveny nejnovější verzí systému Dual Pixel CMOS – Dual Pixel Intelligent AF. Ta zahrnuje několik vylepšení, včetně přesnějšího sledování objektů, rozpoznání obličeje, horní části těla a vyhýbání se překážkám nebo jiným hráčům. Uživatelé navíc mají možnost registrovat konkrétní tváře, sledovat je a dát jim trvalou prioritu před ostatními hráči.

Nově přidaný režim „Priorita akce“ automaticky identifikuje typické pohyby hráčů basketbalu, fotbalu a volejbalu, rozpozná a sleduje hlavní objekt v rychlých a atraktivních situacích a pomůže pořídit atraktivní snímek vhodný pro titulní stránky.

Model EOS R5 Mark II je poprvé vybaven funkcí automatického ostření s ovládáním okem, která je u obou modelů dvakrát výkonnější než u přístroje EOS R3, a to včetně snímače s vyšším počtem pixelů, pokročilejších LED, větší oblasti detekce oka a aktualizovaného detekčního algoritmu, který umožňuje jedinečný a instinktivní způsob výběru objektu, který chcete sledovat ve složité scéně.

EOS R1 i EOS R5 Mark II používají nové vysokorychlostní obrazové snímače, umožňující vyšší rychlost snímání a rychlejší čtení ze snímače, přičemž u modelu EOS R1 bylo dosaženo snížení efektu rolling shutter o 40 % oproti modelu EOS R3. To znamená, že výkon v této oblasti je nyní plně srovnatelný s mechanickou závěrkou modelu EOS-1D X Mark III. U fotoaparátu EOS R5 Mark II bylo dosaženo snížení o 60 %, takže oba modely disponují vysokou schopností zachytit rychlou akci bez jakéhokoli snížení kvality obrazu nebo dynamického rozsahu. Fotoaparáty jsou dále nově vybaveny funkcí sériového předsnímání, která umožňuje pořídit až 20 snímků (u EOS R1) resp. 15 snímků (u EOS R5 Mark II) ve formátu HEIF/JPEG nebo RAW s libovolnou snímkovou frekvencí ještě před stisknutím spouště, aby vám neunikl žádný klíčový okamžik. Samozřejmostí jsou u obou modelů velké hledáčky s vysokým jasem i rozlišením bez zatmívání, přičemž fotoaparát EOS R1 nabízí nejvyšší rozlišení 9,44 milionu bodů, u fotoaparátu EOS R5 Mark II byl zase zvýšen jas, a to na dvojnásobek oproti EOS R5.

S novou platformou pro zpracování obrazu dosahují EOS R1 i EOS R5 Mark II vyšší kvality obrazu prostřednictvím hlubokého učení při zvětšování snímků a redukci šumu ve fotoaparátu. Při použití formátů JPEG nebo HEIF tak lze produkovat snímky se čtyřnásobným rozlišením a redukcí šumu ve fotoaparátu. Uživatelé mohou také ořezávat a zvětšovat snímky ve fotoaparátu, takže je mnohem snazší odesílat fotografie bez nutnosti úprav prostřednictvím samostatných aplikací.

Stabilizace u obou fotoaparátů dosahuje výkonu až 8,5 EV1,  fotografovat tak lze i za špatných světelných podmínek či v jiných obtížných situacích.

Fotoaparáty EOS R1 i EOS R5 Mark II nabízejí záznam videa ve 12bitovém formátu RAW interně na paměťovou kartu i ve formátech Cinema EOS Movie Recording společně s funkcemi Canon Log 2 a 3 s proxy záznamem videa, který je nyní plně podporován mezi dvěma kartami a se čtyřkanálovým zvukem. To významně rozšiřuje možnosti profesionální videoprodukce a poskytuje vynikající kvalitu a kreativní flexibilitu bez ohledu na scénář. Oba fotoaparáty rovněž umožňují současný záznam fotografií ve vysokém rozlišení a videa ve Full HD při připojení externího záznamového zařízení přes port HDMI typu A.

Pro účely profesionální práce, je zde několik funkcí zajišťujících rychlé a stabilní připojení a spolehlivé možnosti s několika cestami do míst určení pro fotografie/videa, což se uplatní např. při zpravodajství, pro které je zde podpora formátu autenticity obsahu C2PA2 , nebo při prohlížení prvních natočených sekvencí filmu. Podporováno je také standardní pojmenování souborů, samostatné složky pro fotografie a videa a pokročilé označování ve standardu News ML-G2. Oba fotoaparáty podporují integrované rozhraní Wi-Fi6E/11ax 6 GHz, čímž jako první fotoaparáty řady EOS nabízejí novou úroveň přenosové rychlosti. EOS R1 navíc podporuje ethernetové připojení 2,5 Gb/s a dvouvláknové FTP přímo v těle, zatímco EOS R5 Mark II umožňuje ethernetový přenos 2,5 Gb/s prostřednictvím volitelného gripu.

Představujeme EOS R1 – novou vlajkovou loď mezi fotoaparáty společnosti Canon

35 let od uvedení prvního modelu EOS-1 navazuje EOS R1 na tradici fotoaparátů, které díky průkopnickému automatickému zaostřování, rychlosti, spolehlivosti a odolnosti představují základní volbu profesionálů z celého světa.

Fotoaparát EOS R1 byl navržen pro elitní sportovní fotografy a to tak, aby v rychlém světě sportovní a zpravodajské fotografie nikdy nezmeškali žádný okamžik. Automatické ostření spolu s rychlostí je klíčem k dosažení dříve nedosažitelných výsledků. EOS R1 je zatím jako jediný vybaven převratným systémem automatického ostření křížového typu, který vyniká v náročných podmínkách, jako např. fotografování přes tenisovou síť, vybírání menších objektů a zaostřování na vertikální detaily v situacích, kdy u objektu v oblasti AF chybí horizontální detaily. Tato nejnovější technologie Canon vyžaduje zcela nové uspořádání snímače Dual Pixel CMOS AF, ve kterém je část fotodiod Gb pixelů otočena o 90 stupňů, aby byla zajištěna citlivost AF sledování podél svislé i vodorovné osy snímače, což uživatelům zaručuje rychlé a přesné výsledky a možnost zachytit i snímky, které se dříve zachytit nepodařilo.

Fotoaparát je vybaven superrychlou a tichou elektronickou závěrkou s AF sledováním schopnou pořizovat 40 sn./s a 20 snímků v rámci sériového předsnímání. Uživatelé tak mohou pohotově sledovat scénu, aniž by obětovali kvalitu obrazu. Standardní rozlišení 24,2 megapixelů je optimální pro vysokorychlostní výkon, nicméně za pomoci hlubokého učení je rozšiřitelné až na 96 megapixelů. Hluboké učení je praktické i pro zvětšováním snímků a redukci šumu ve fotoaparátu. Vyšší rychlost synchronizace blesku až do rychlosti závěry 1/400 s, vylepšené vyvážení bílé a vyhodnocení expozice obrazu znamenají větší konzistenci a všestrannost pro různé žánry.

Fotoaparát EOS R1 vyniká také v oblasti hybridních multimediálních funkcí s rozlišením 6K při 60 fps, 4K při 120 fps, případně Full HD při 240 fps.

EOS R1 byl navržen i do těch nejnáročnějších podmínek. Má tělo nového designu odolné vůči povětrnostním vlivům s atraktivní povrchovou texturou a integrovaným vertikálním gripem. Fotografování s elektronickým hledáčkem s vysokým rozlišením, ochranou proti zamlžování a širokým okulárem zůstává pohodlné i při fotografování dlouhého sportovního klání. Nově přibylo dvoustupňové tlačítko AF-ON, které umožňuje okamžitou aktivaci dvou programovatelných funkcí jedním tlačítkem, aby mohli fotografové rychle reagovat na měnící se dění před nimi.

Představujeme fotoaparát EOS R5 Mark II, vrchol všestrannosti a hybridní kreativity

EOS R5 Mark II navazuje na předchozí model EOS R5 a posouvá hranice možností pro nově vznikající žánry. Je určen kreativním vypravěčům fotopříběhů i hybridním uživatelům, kteří jsou připraveni pozvednout svou práci na novou úroveň. Přístroj najde uplatnění v celé řadě oblastí, od fotografování divoké přírody přes zachycení svateb a dalších událostí po filmovou tvorbu a zpravodajství.

Fotoaparát EOS R5 Mark II byl navržen tak, aby dokázal zachytit i rychle se pohybující objekty včetně všech detailů.  Je vybaven novým revolučním vrstveným BSI snímačem s rozlišením 45 megapixelů. Automatické zaostřování, AF sledování a elektronická závěrka s rychlostí 30 sn./s s potlačeným efektem rolling shutter umožňují uživatelům v rychle se měnících akčních situacích pracovat opravdu efektivním způsobem. Režim sériového předsnímání pořídí 15 snímků ještě před stisknutím spouště, pokročilé zvětšení snímku umožňuje dosáhnout rozlišení až 180 megapixelů s výjimečnou redukcí šumu a zachováním i těch nejjemnějších detailů.

EOS R5 Mark II vyniká především v oblasti hybridních multimédií a perfektně spolupracuje v rámci systému Canon Cinema EOS včetně sdílených funkcí a formátů. Oproti modelu EOS R5 nabízí EOS R5 Mark II rozlišení 8K 60p s využitím celé šířky snímače, 12bitový interní záznam ve formátu RAW i video v rozlišení 4K až do 120p se zvukem. Nový grip s chladícím ventilátorem byl navržen speciálně pro dlouhé nepřerušené natáčení při dokumentování událostí, rozhovorů a živých přenosů ve vysoké kvalitě.

Možnost záznamu proxy souborů videa, standardní pojmenování souborů a strukturované složky vylepšují postprodukční práci. Také záznam pro virtuální realitu je jednodušší díky vylepšené navigaci v náhledu a přehrávání.

Nová výkonnější baterie LP-E6P a odolné tělo z hořčíkové slitiny, které odvádí teplo, zajišťují, že fotoaparát EOS R5 Mark II je připraven na jakoukoli výzvu, a to i za nepředvídatelných klimatických podmínek.

EOS R5 Mark II má stále kompaktní a lehký design, ale s řadou významných vylepšení, jako je dvakrát jasnější a větší hledáček s ochranou proti zamlžení, což z něj činí nepostradatelný nástroj pro hybridní kreativce, kteří hledají špičkový výkon a všestrannost v jednom balení.

Představujeme novou generaci produktů systému EOS R

Fotoaparáty EOS R1 a EOS R5 Mark II společně představují kompletní profesionální duo s maximální spolehlivostí a rychlostí, všestranností a praktičností. Tato nová těla rozšiřují nabídku fotoaparátů systému EOS R a objektivů RF a potvrzují závazek společnosti Canon nabízet kreativním vypravěčům všech žánrů fotografie a videa špičkové technologie.

Hlavní specifikace

EOS R1 EOS R5 Mark II
Plnoformátový vrstvený BSI snímač 24,2 MP
Sériové předsnímání až 20 snímků
Rychlost sériového snímání 40 sn./s
Přizpůsobitelná rychlost sériového fotografování
Elektronický hledáček bez stmívání 9,44 milionu bodů
Plnoformátový vrstvený BSI snímač 45 MP
Sériové předsnímání až 15 snímků
Rychlost sériového snímání 30 sn./s
Přizpůsobitelná rychlost sériového fotografování
Elektronický hledáček bez stmívání 5,76 milionu bodů
Nový procesor DIGIC Accelerator + Accelerated Capture
Zvětšení snímků a redukce šumu prostřednictvím neuronové sítě ve fotoaparátu
Nový procesor DIGIC Accelerator + Accelerated Capture
Zvětšení snímků a redukce šumu prostřednictvím neuronové sítě ve fotoaparátu
Integrovaný vertikální úchop Kompaktní a lehký
K dispozici jsou volitelné gripy
Inteligentní automatické ostření Dual Pixel AF
Priorita registrovaných osob
Priorita akce
Vylepšený výkon automatického ostření s ovládáním okem
Automatické zaostřování už od -7,5 EV
Křížový AF
2stupňové tlačítko AF-ON
Inteligentní automatické ostření Dual Pixel AF
Priorita registrovaných osob
Priorita akce
Vylepšený výkon automatického ostření s ovládáním okem
Automatické zaostřování už od -6,5 EV
Stabilizace obrazu až do 8,5 EV Stabilizace obrazu až do 8,5 EV
6K 60p RAW, video 4K až 120p a 60p při převzorkování s 6K 8K 60p RAW, video 4K až 120p a 60p při převzorkování s 8K
Mimořádná kompatibilita se systémem EOS VR
Podpora Custom Picture
XF-HEVC S/XF-AVC S
Canon Log 2/Log 3
Zvuk LPCM/24bit/4CH
Duální snímání (fotografie a video)
Podpora proxy videa
Podpora Custom Picture
XF-HEVC S/XF-AVC S
Canon Log 2/Log 3
Zvuk LPCM/24bit/4CH
Duální snímání (fotografie a video)
Podpora proxy videa
Waveform monitor
Wi-Fi 6E
2,5Gbps Ethernet ve fotoaparátu
Dvouvláknový FTP přenos
Wi-Fi 6E

  1. Založeno na standardu CIPA 2024. Výkon stabilizace obrazu při rotaci kolem osy Y, naklopení a naklánění při použití objektivu RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z (f=105 mm).
  2. V roce 2025 bude pro EOS R1 a EOS R5 Mark II vydán nový firmware s podporu formátu C2PA.